Tillbaka till bussen

En mängd opublicerade bilder och brev ska ge en tydligare bild av Christopher ”In i vildmarken” McCandless äventyrliga år som slutade i en övergiven buss i Alaska.

UR Outside nr 7-2011

Historien om den unge amerikanen Christopher McCandless, som 1992 lämnade sin familj och vänner för ett kringströvande och fritt liv bortom civilisationens måsten, har påverkat många och skildrats i storsäljaren In i vildmarken (Into the Wild) av Jon Krakauer och i filmen Into the Wild av Sean Penn. Men platsen där Christopher levde sin sista tid – i en övergiven buss i Alaskas vildmark – har också blivit en pilgrimsplats för alla fans.

Den 18 mars samlades många av Christopher McCandless närmsta för att diskutera de minnen som lever kvar efter den unge McCandless som rörde vid så mångas hjärtan och endast 24 år gammal slutade sina dagar ensam i Alaskas vildmark. På plats var bland annat hans föräldrar, Walt och Billie McCandless, bonden Wayne Westerberg från South Dakota och den övervintrade hippien Jan Burres. För de flesta var detta den första gången de besökte bussen.

Samlingen var den sista delen i ett arbete som har resulterat i en ny bok: Back to the Wild: The Photographs and Writings of Christopher McCandless. Boken är fylld av råmaterial från McCandless äventyrliga år och släpps på Amazon i juli. Den innehåller 200 bilder, däribland denna bild av honom själv utanför bussen, brev och postkort som han skickade under sina år som ”Alexander Supertramp”. Mycket av materialet kommer från Westerberg, som hade fått det av Christopher, men på grund av att hans föräldrar inte har orkat titta på bilderna har det blivit liggande.

”Vi har haft allt det där i ett bankfack i över ett decennium”, säger Walt, 75, som fick kopior av Westerberg efter Christophers död. ”Jag tittade aldrig på dem. Det tog tre år innan jag läste Krakauers bok.” Materialet låg i bankfacket till 2007. Men när Jon Krakauer upptäckte att Men’s Journal hade publicerat Westerbergs bilder olovligt, uppmanade han Walt att copyrightskydda materialet. Walt tyckte då att det var dags att publicera fler bilder så att Chris kunde ”berätta sin egen historia”. I boken finns bilder från hans paddling på Coloradofloden, hans arbete hos Westerberg, hans lyckliga dagar i Alaska, men också från hans sista dagar då han svälte.

I ett opublicerat brev kan man läsa hans uppmaning till kompisen Russell Fritz:
[G]e dig iväg från Salton City… Plocka upp liftare, för de är generellt sett bra människor… Och du måste göra det med minimal budget, inga motell, laga egen mat, en tumregel ska vara att spendera så lite pengar som möjligt och du kommer att uppleva allt mer storartat.
För familjen McCandless var resan till bussen och slutförandet av boken ett smärtsamt kapitel i deras liv. ”Att skriva boken gör att jag nu kan avsluta allt detta”, säger Walt.

Annonser

Om Pelle

http://www.trailloparen.se
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s